aanbeveling

 Stefan Kapitany

 

 

 

Vrouw
Op een bepaald moment liep ik behoorlijk vast in mijn leven. Ik had geen idee hoe ik verder zou moeten en voelde mij verdwaald in mijn eigen leven. Dat was het moment waarop ik besloot dat ik coaching en gesprekken nodig had. Via internet vond ik die mogelijkheid bij Stefan. Dat ik vrijwel direct terecht kon was een enorm pré en ook zijn achtergrond als psychiater sprak mij aan. Ik had er op dat moment niet aan moeten denken om maanden te hebben moeten wachten. 

Door de heldere vragen van Stefan kwam al relatief snel boven water dat mijn huidige vastlopen te maken had met bepaalde terugkerende thema’s in mijn leven. In elk gesprek kwamen we een laagje dieper en kreeg ik zicht op dingen die ik zelf niet boven water had kunnen halen. Stefan gaat daarbij de noodzakelijke confrontatie niet uit de weg. Zijn stijl is confronterend en empathisch tegelijk. De betrokkenheid en empathie van Stefan voelt als echt, waardoor ik mij veilig voelde en er ook ruimte was voor het uiten van verdriet. Stefan benadert de situatie heel open, waardoor je de mogelijkheid hebt om het aantal en frequentie van de gesprekken in te vullen naar eigen behoefte.  Zelf vond ik het prettig om na elk gesprek weer even tijd te hebben om dingen te laten bezinken en overdenken.  In niet zo heel veel gesprekken, acht in totaal, ben ik een stuk verder gekomen. 

Ik ben er nog lang niet, maar heb wel bagage en gereedschap gekregen die ik in de dagelijkse praktijk verder kan gaan toepassen. De gesprekken met Stefan heb ik nu afgesloten, maar ik weet dat ik op ieder moment de draad weer kan oppakken als ik dat nodig heb. Mocht ik weer vastlopen in mijn leven dan zal ik alle moeite doen om weer bij Stefan terecht te kunnen. Ik kan hem ook van harte aanbevelen aan anderen. Het mooiste wat Stefan mij heeft gegeven is dat ik nu weet dat je bepaalde dilemma’s in je leven echt kan aanpakken, zodat je weer verder kan. Stefan heeft me echt geholpen.

 

 

Man
Ik kwam bij Stefan via de website met aanbevolen literatuur. Een groot deel van deze literatuur had ik recentelijk gelezen waardoor mijn interesse in spreken met een psychiater/therapeut was gewekt.

Omdat ik geen specifieke medische klachten had hebben we gekozen voor een coachingsgesprek. Na het eerste gesprek hebben we gekozen om nog een afspraak te maken. In deze twee gesprekken heb ik een veel duidelijker antwoord op veel van mijn vragen gevonden. Daar ben ik Stefan dankbaar voor.

Stefan hielp goed door de juiste vragen te stellen, door door te vragen en ook juist een stilte te laten vallen wanneer ik tot een inzicht kwam of wanneer een inzicht emoties los maakte.

Een waardevolle ervaring, die ik iedereen die daartoe geïnteresseerd is kan aanbevelen.

 

 

Vrouw
Stefan heeft mij met succes begeleid bij de afbouw van een antidepressivum, dat ik jarenlang gebruikte. De gevoelens, die daarbij vrij kwamen uit het verleden – rouw en boosheid  – kon ik door zijn gerichte vragen en empathie verwerken.
Voorlopig ben ik klaar met de therapie. Maar ik ben blij met het idee dat ik in de toekomst zo nodig op hem kan terugvallen.
Dank je wel, Stefan!

 

Man
Stefan draagt actief bij aan het maken van een concreet en helder beeld van persoonlijke problematiek. Zijn empathie en directe communicatie hebben tot gevolg dat hij doorvraagt als daar aanleiding voor is en stiltes laat vallen als een moment van bezinning gewenst is. Gedurende de gesprekken waarin verschillende onderwerpen worden besproken maakt Stefan met dezelfde betrokkenheid de omschakeling naar een ander gespreksonderwerp.
Dit alles lijkt vanzelfsprekend bij elke psychiater, Stefan brengt het ook echt in praktijk tot uitvoer.

 

Vrouw
Ik heb Stefan ervaren als een zeer betrokken, intelligente en fijne psychiater. Hij leek dwars door mij heen te kijken en dat was precies wat ik nodig had. Zijn directheid en open houding maakte dat ik mij zeer op mijn gemak voelde. Stefan zorgt ervoor dat je jezelf en je eigen ontwikkelingsproces sturing geeft waarbij hij je ontzettend goed ondersteunt en handreikingen biedt. Ook het regelmatig samen reflecteren op je eigen handelen, denken en het proces waar je in gaat of zit heb ik als zeer prettig ervaren. Ik kijk terug op een reeks van hele fijne gesprekken met een psychiater die er alles voor in huis (en hart) heeft om je goed te kunnen begeleiden.

 

Vrouw
Dan is er daar het moment dat iemand je het advies geeft eens met een psychiater te gaan praten. Ik? Dat is toch alleen voor mensen die echt niet functioneren? Een psychiater, het was een eng idee.

Wat me trof toen ik voor de eerste keer met Stefan om de tafel zat, is dat een psychiater ook maar een mens is. In Stefan zijn geval een mens met empathie, scherp inzicht en gelukkig ook humor.

Stefan weet een goede balans te vinden tussen je confronteren en geruststellen. De gesprekken waren prettig en Stefan heeft mij in een relatief korte periode geholpen alles weer in perspectief te krijgen.

Wat ik zeer waardeer is dat Stefan open staat voor op- en aanmerkingen.

 

Vrouw
Beste Stefan,

Via de huisarts werd ik doorverwezen naar u om te zien of we samen mijn “leven” weer op de rit konden krijgen. Na een kort telefonisch overleg konden we al snel een afspraak plannen en via uw site vulde ik de vragenlijsten in.

In deze korte aanloop was er voor mij een ding heel belangrijk. Het verleden met vele ups en downs en de eerdere hulpvragen bij andere instanties mochten niet het gespreksonderwerp worden. Uitgangspunt was mijn boosheid over het feit dat ik opstaande voet ontslagen was en vastliep in sociaal en emotioneel vlak. En geen idee waarom.

Nou ik kan iedereen aanbevelen om met Dhr. Kapitany om de tafel te zitten als er psychisch hulp nodig is. Hoe duidelijk was mijn vraag en hoe goed kon Dhr. Kapitany deze steeds weer herhalen. Hier gingen wel enige maanden overheen met een wekelijks gesprek. Maar zijn werkwijze is direct en duidelijk. In zijn gesprekken komt regelmatig een tegenvraag ” vindt je het gesprek goed? of Vind je dit een goed onderwerp? Heb je er wat aan?” Tja en dan kom je langzaam jezelf goed tegen, heftig, pijnlijk en confronterend maar samen kwamen we er doorheen. Kapitany begreep mijn vraag en wist daarmee mijzelf te laten zoeken, te accepteren en te verwerken. Echt super blij ben ik en ja het was een goed gesprek, keer op keer.

 

Man
In de loop der jaren ben ik bij meerdere geestelijk hulpverleners in therapie geweest. Allen hebben uiteraard zo hun eigen persoonlijkheid en zwaartepunten in de therapie.
Stefan heeft het vermogen echt en met aandacht te luisteren. Hierdoor kon hij feilloos refereren aan eerdere gesprekken, hij herinnerde zich m’n uitspraken vaak beter dan ik zelf. In combinatie met zijn intelligentie en analytisch vermogen wist hij verbanden te leggen. Opvallend hierbij vond ik zijn scherpzinnigheid. Zo bleken ogenschijnlijk kleine, terloops door mij vertelde zaken van groter belang dan ik verwachtte.
Stefan kan confronterend zijn door zijn integriteit en onomwonden taalgebruik. Niet de hulpverlener die je een aai over je bolletje geeft of zaken in bedekte termen mededeelt. Maar Stefan geeft zijn mening en feedback wel oprecht. Meestal was ik het wel, maar ook niet altijd 100% eens met zijn conclusies en observaties. Dat hoeft ook niet.
Ik denk juist dat het de ongezouten observaties zijn die ik het meest waardeerde in Stefan en die mij aan het denken heb gezet over mijzelf.
Niet iemand die doet wat je wilt, maar die uit overtuiging doet wat goed voor je is.

 

Vrouw
Wat ik erg prettig vond aan de gesprekken met Stefan is dat hij zich niet af laat leiden door allerlei verhalen of omtrekkende bewegingen: hij legt de vinger op de zere plek en blijft bij de kern. Voor mij vaak verwarrend, soms pijnlijk, maar uiteindelijk vooral verhelderend en helend. Hij is transparant over wat hij denkt en doet en is direct in zijn communicatie, en dat maakt hem voor mij tot een veilige gesprekspartner: je weet precies wat je aan hem hebt. Een vakman!

 

Vrouw
Het is toch nog goed gekomen. Vertrouwen heb ik er altijd in gehad, tijd was nooit belangrijk maar alleen kon ik ’t niet. Gelukkig zijn er mensen zoals jij. Iedere keer opnieuw om de tafel, bouwen en soms ook afbreken. Afwegen wat goed voelt en wat ik niet wil. Grenzen stellen in uitersten in hoog en laag. De middenweg gevonden en acceptatie dat daarbij medicatie toch een goed hulpmiddel is. Nog steeds heb ik zelf de touwtjes in handen. Dat voelt goed daar kan ik mee verder. Ik kan tegen een stootje en vooral heb ik veel plezier in mezelf terug gevonden. Blijf je dankbaar voor de tijd en hulp die je me hebt gegeven en dat ik nu schrijvend in de camper aan de pier van Staffin op Isle Sky kan genieten van de schoonheid van het landschap. Als je ’t maar wilt zien……..

 

Vrouw
De psychiater Stefan Kapitany is betrokken en heeft kennis van zaken. De gesprekken met hem waren voor mij zeer waardevol.

 

Man
Toen ik bij dhr. Kapitany in behandeling kwam, was ik op mijn werk uitgevallen door chronische pijnklachten. Dat duurde al een jaar zonder verbetering en ik zag zelf geen mogelijkheden meer om daar een positieve draai aan te geven nadat enkele operaties, pijnstilling en andere medicatie niet hadden geholpen. Kort gezegd was ik aardig vastgelopen in mijn werk, maar ook in mijn gezinsleven en andere sociale contacten.

De behandeling die ik ruim een jaar gevolgd heb bestond uit gesprekken die soms 1 keer per week maar ook eens in de twee weken hebben plaatsgevonden.

Als ik nu terugkijk zijn er in de gespreken verschillende zaken aan de orde gekomen. Het is veel gegaan over het accepteren van de pijn. Wat ik ook deed en liet doen, had de pijn eigenlijk alleen maar erger en steeds bepalender gemaakt voor mijn leven als geheel. Dat klinkt nu misschien heel simpel, maar bleek met heel veel te maken te hebben. Niet alleen met mijn inadequate manier van omgaan met de pijn, maar ook waarom dat bij mij zo gelopen is (persoonlijkheid) en wat het allemaal teweeg heeft gebracht (“bestrijden van pijn maakt meer kapot dan je lief is”). Het ging dus niet alleen om acceptatie maar ook het ontdekken van je eigen valkuilen en het doorzien van de situatie waar je in terecht bent gekomen. Er anders mee omgaan bleek dan ook niet alleen het accepteren van de pijn te zijn, maar ook een beetje opnieuw beginnen met je leven. En nu snap dat dat niet lukt door te blijven najagen wat je niet meer kunt, maar dat je moet beginnen bij wat echt belangrijk is; je eigen gezondheid en je gezin.

Ik heb de behandeling van dhr. Kapitany als zeer prettig ervaren. Hij is aardig en respectvol, maar als het nodig is ook direct en consequent. Gedurende de behandeling bekeken we steeds met elkaar wat het vervolg was. Na elk gesprek (waarbij soms ook mijn partner aanwezig was) had ik handvatten om verder mee te gaan. En achteraf gezien waren het de puzzelstukjes van hetgeen ik hierboven beschreven heb.

 

Vrouw
Ik heb de afgelopen 2 jaar de gesprekken als zeer prettig ervaren. Door kritisch en een doortastende manier van begeleiden heeft Stefan mij veel inzichten gegeven in mijzelf. Ik ga met een gerust hart stoppen met de therapie.

 

Man
Gevoelens van seksuele aard kunnen je zodanig dwars zitten dat je er enorm onzeker van wordt en je er hierdoor minder van kan genieten.

Door de gesprekken met Stefan kregen deze gevoelens opnieuw een acceptabele plek in mijn leven en konden we vervolgens helder krijgen wat er nog meer speelde.

In het ontrafelen is Stefan zeer goed, oorzaak en gevolg worden helder en krijgen hierdoor hapbare proporties. Stefan voorkomt zoveel als mogelijk om zelf oplossingen aan te dragen, hij laat mij er zelf mee komen, maar hij kan ook zeker als coach meedenken.

Hiermee is niet alles ook gelijk opgelost, waarschijnlijk kan dit ook niet. Maar ik voel me voor nu sterk genoeg om het verder zelf op te pakken en dat is voor nu wel een goed resultaat.

We hebben afgesproken om zo nodig een coachingstraject in te zetten, als het zo ver komt wil ik deze ook graag met Stefan doen.

 

Vrouw
Wat ik als prettig heb ervaren is dat Stefan vóóraf duidelijkheid gaf over de financiële consequenties.

Bij het eerste gesprek kwam medicatie ter sprake waarbij de keuze geheel aan mij werd overgelaten zonder enige dwang; verder maakte zijn rustige benadering het voor mij gemakkelijk mijn problematiek te verwoorden en eens van alle kanten te bekijken/los te laten.

 

 

Ben je ooit bij Stefan Kapitany in behandeling geweest en wil je een aanbeveling doen? Je kan deze mailen naar kapitany@psychiatersenco.nl. Bij voorbaat dank!