behandelmogelijkheden

Marijke Gottmer

Mijn specialisatie

Ik bied psychotherapie en psychologische behandeling aan in het kader van de basis- en specialistische GGZ. Behandeling in het kader van de basis GGZ is korter van duur, meer gericht op het behandelen van klachten en minder op onderliggende patronen. In het kader van de specialistische GGZ geef ik inzicht gevende psychotherapie, waarbij vanuit verschillende benaderingen gewerkt kan worden.

Ik heb affiniteit met de toepassing van Acceptance en Commitment Therapie (ACT) en mindfulness,  waarbij flexibeler leren omgaan met jezelf en anderen centraal staat. Beter leren mentaliseren is daarnaast altijd een onderdeel van de behandeling. Mentaliseren gaat over bewust worden van uzelf, de ander en over wat er gebeurt tussen u en de ander. Voor behandeling van trauma gerelateerde klachten kan de behandelvorm EMDR ingezet worden. We bepalen samen welke invalshoek het beste past.

 

Wat is psychotherapie?

Psychotherapie bestaat uit het voeren van gesprekken. Het is er op gericht om met psychische klachten en problemen te helpen. De psychotherapeut bouwt een vertrouwensrelatie met u op waarbinnen het veilig genoeg is uw problemen te bespreken.

Tijdens de psychotherapiesessies kunt u zich gesteund en begrepen voelen door de therapeut; ook kunt u geconfronteerd worden met pijnlijke, verdrietige, boze, gekwetste en onmachtige gevoelens.

De psychotherapeut lost de problemen niet op, maar helpt om beter of anders met de problemen om te gaan. Ook wordt verduidelijkt waar de problemen mee te maken hebben en waar ze vandaan komen. Uw eigen levensgeschiedenis speelt daarbij vaak een belangrijke rol.

U ontdekt gaandeweg hoe u met de klachten om kunt gaan: u krijgt meer inzicht in het eigen aandeel in het ontstaan en het hanteren van de problemen, waardoor er meer grip ontstaat op uw eigen leven. U leert om stil te staan bij uw gevoelens, gedachten en eigen ervaringen; het is belangrijk dat u woorden gaat geven aan wat er in u omgaat.